West Seattle - New Construction

This sophisticatedly modest two-story home is situated on a large, flat lot (nearly 1/4 acre) featuring filtered first floor views and unobstructed second floor views of the Cascade Mountains. 

Energy Efficiency drove this project. Radiant in-slab heating, heat pump water heater, rainwater collection, no-VOC paints and finishes, bamboo flooring, R-42 above deck roof insulation, R-24 wall insulation, U-0.26 window, and 13% glazing make this an energy efficient yet affordable home.

The living room has soaring exposed wood ceilings. Windows are judiciously take advantage of the territorial view of the Cascade Mountains.

A large deck off the living room gives views of the mountains, large gardens, and creates a larger living room for entertaining.

 

Accessory Dwelling on Capitol Hill

This 1905 home had a small, dark, daylight basement that opened out to the side yard. Situated on a spectacular steep slope site, the house never took advantage of is location or views. 

The basement and old garage were remodeled an an addition built to make the space useable and open to the gardens. 1,000 s.f. of living space is designed for "aging in place" accessory dwelling unit for the homeowners use.

Bamboo floors, wheelchair accessible bathroom, beautiful kitchen, working pantry, living room, and natural wood trim. The basement was opened up to the yard and owner's spectacular garden.

Yakima Weekend House

The house has spectacular views of the canyons to the south and west but was a very plain modular rectangle. We worked on a Master Plan to explore possibilities, dreams, and costs for current and future projects.

The Owners installed new siding, trim, and warm red paint helped the exterior blend into the site. New windows, wood floors, skylights, new stone fireplace, and removing walls opened up the interior to take advantage of the sunset views.

Future plans call for wrap around deck, pool, and outdoor dining room.

Bellingham - 1895 Residence Remodel

Located on a small corner lot near Fairhaven, the house had good bones and was not damaged by any previous remodels. The kitchen was remodeled with addition of laundry and small bathroom. Wood floors refinished, and new heating installed.  A sparkling paint color completed the first floor remodel.

A large deck was built off the upper floor to connect the house with the adjacent art studio and renovated sun porch. The deck took advantage of western Bellingham Bay & Alaska Ferry views.

A lively exterior color scheme is a blue green base with cream trim. Terracotta, violet blue, and an earthy green accented the roof and shingles.

Matthews Beach Addition 

An infill house on a narrow lot was starting to feel small. We pushed the south wall out 3 feet and added windows. An art studio was added above the garage. Solatubes gave additional daylight to interior bathroom. The additions incorporated a modern palette of corrugated metal siding along with a bright exterior color scheme.

Madison Valley Second Floor Addition

The owners loved their small 800 s.f. house but with the addition of a baby needed more room. Their love of Shaker style architecture created a second floor addition with a view of Mt. Rainier. 

Bainbridge Island Bill Point New Home

The owner retired and was ready to build on a Bainbridge Island lot they had purchased 10 years ago. The 3 bedroom house required design review and height was restricted to protect neighbor's views. The plan revolved on an east west axis with living areas facing the sunset water view.

Preston Fall City New Residence

 A 4 bedroom home on a large lot overlooking valley and mountain views was designed to accommodate a growing family. Large master suite, an open kitchen "great" room, and decks overlooking the territory give the family space to live and play.